Diz Protezi
DİZ PROTEZİ
DİZ PROTEZİ NEDİR?
Diz protezi, diz eklemi artroplastisi ameliyatının sık kullanılan ismidir. Diz protezi, diz eklemindeki hasar görmüş yapıların kesip çıkarılması ve yerine prostetik implantların yerleştirilmesi ameliyatıdır.
Diz protezi total ve kısmi olarak ikiye ayrılabilir. 3 kompartmandan oluşan dizin sadece tek kompartmanına protez yerleştirilirse buna kısmi veya unikompartmantal diz artroplastisi (diz protezi) denirken, dizin tüm kompartmanlarını içeren ve en sık uyguladığımız ameliyata total diz protezi (total diz artroplastisi) adı verilmektedir.
DİZ PROTEZİ AMELİYATI KİMLERE UYGULANIR?
Diz protezi ameliyatı son evre diz artrozu (eklem kireçlenmesi) olan hastalarda ameliyat dışı tedavilerden sonuç alınamazsa uygulanmaktadır. Diz protezi ameliyatı sağlık durumu genel veya bölgesel anestezi almaya elverişli son evre diz kireçlenmesi olan hastalara uygulanabilmektedir.
DİZ PROTEZİ AMELİYATI KİMLERE UYGULANAMAZ?
Diz protezi ameliyatı genel sağlık durumu anestezi almaya elverişli olmayan, vücudunda aktif enfeksiyon bulunan hastalara uygulanmamalıdır. Aynı zamanda morbid obez hastalara da diz protezi ameliyatı önerilmemelidir.
DİZ PROTEZİ AMELİYATI NASIL UYGULANIR?
Diz protezi ameliyatı uygulanırken dizin ön kısmından uzunlamasına yaklaşık 10-15 cm’lik bir cilt kesisi kullanılır. Diz eklemi açılır, önce eklem içindeki hasarlı yapılar temizlenir, daha sonra hasarlı kıkırdak ve kemik dokular testere yardımıyla özel kesi kılavuzlarıyla kesilir. Deneme protezleriyle ölçümler sonrası asıl kullanılacak protezin boyutlarına karar verilir ve bağ dengesi kontrol edilir. En son metalik protez implantları çimento yardımıyla kemiğe yerleştirilir. Metalik yüzeyler arasında yerleştirilen polietilen insert yerleştirilmesi sonrası çimento donana kadar beklenir ve diz eklemi kapatılır.
DİZ PROTEZİ AMELİYATI SONRASI
Diz protezi ameliyatı sonrası ağrı kontrolü çok önemlidir. Ameliyat esnasında uygulanan enjeksiyonlarla ve ameliyat sonrası ilaç tedavisi ile ağrı çok iyi kontrol edilmelidir . Ameliyat sonrası kanama kontrolü diz içine yerleştirilen drenlerle yapılır. Ameliyat sonrası ertesi gün dren çekilir ve hasta ayağa kaldırılarak doktor veya fizyoterapist eşliğinde yürütülmektedir. Egzersizlere ameliyattan hemen sonra başlanmaktadır. Taburculuk ameliyat sonrası 2. veya 3.gün olmaktadır. Kan sulandırıcı, ağrı kesici, antibiyotik (cerrahın tercihine göre) ve mide koruyucu ilaçlar reçete edilerek hasta taburcu edilir. Ameliyat sonrası kontroller pansuman kontrolleri ve dikiş alınma zamanları yapılır. Sonraki kontroller cerrah tarafından belirlenir.
DİZ PROTEZİ AMELİYATI SONRASI İYİLEŞME DÖNEMİ
Diz protezi ameliyatı sonrası egzersizlere ve mobilizasyona hemen başlanılmalıdır. Diz protezi ameliyatı sonrası diz eklem hareket açıklığının sağlanması ve korunması bunun yanında kas kuvvetlendirici egzersizler çok önemlidir. Ameliyat sonrası yapılacak egzersizler detaylı olarak anlatılmalı ve hasta tarafından düzenli olarak uygulanmalıdır. Bazı durumlarda ameliyat sonrası rehabilitasyon için fizik tedavi gerekebilmektedir.