Omuz Artroskopisi
OMUZ ARTROSKOPİSİ
OMUZ ARTROSKOPİSİ NEDİR?
Omuz artroskopisi, omuz ekleminin kapalı yöntemle görüntülenmesi işlemidir. Bu yöntemle açık cerrahiye gerek kalmadan sadece kamera ve el aletlerinin girebileceği milimetrik cilt kesileriyle omuz eklemine yönelik cerrahi müdahaleler artroskopik yani kapalı olarak yapılabilmektedir.
OMUZ ARTROSKOPİSİ KİMLERE UYGULANIR?
Omuz artroskopisi en sık 50 yaş üstü omuz tendon yaralanması olan hastalarda uygulanmaktadır. Bunun yanında akut yaralanma sonrası eklem içi yapılarda hasar gelişen genç hastalara da uygulanmaktadır. Günümüzde omuz artroskopisi ameliyatıyla omuz sorunlarının tamamına yakını tedavi edilebilmektedir. Omuz artroskopisi tanısal olarak uygulanabileceği gibi çoğunlukla aşağıdaki durumlarda uygulanmaktadır.
- Omuz tendon yırtıkları
- Omuz eklemi sıkışma sendromu
- Donuk omuz tedavisi
- Tekrarlayan omuz çıkığı tedavisi
- Omuz etrafı bağ ve labrum yırtıkları tedavisi
- Geniş tamir edilemeyen yırtıklarda kas transferi ameliyatı
- Geniş tamir edilemeyen yırtıklarda rekonstrüksiyon ameliyatı
OMUZ ARTROSKOPİSİ AMELİYATI NASIL UYGULANIR?
Genel anestezi veya bölgesel anestezi altında ameliyathane şartlarında uygulanan omuz artroskopisi sadece kamera ve artroskopi aletlerinin gireceği kadar ufak kesilerden yapılmaktadır. Diz ve ayak bileği artroskopilerinden farklı olarak hastaya şezlong pozisyonu veya yan yatar pozisyon verilir. Omuz artroskopisinde uygulanan ameliyata göre farklı anatomik giriş yerleri tercih edilebilmektedir.
OMUZ ARTROSKOPİSİ AMELİYATI SONRASI
Omuz artroskopisi ameliyatı sonrası ağrı açık ameliyatlara nazaran daha az olmaktadır. Ameliyat sonrası istirahat pozisyonunda omuzu tutması için yastıklı veya yastıksız velpau bandajı kullanılabilmektedir. Velpau bandajı kolu gövdeye sabitleyen ve omuzu istirahat ettiren özel bir bandaj tipidir. Bazı durumlarda omuz kol askısıyla geçici istirahat sonrası omuz egzersizlerine hemen başlanabilmektedir. Omuz artroskopisi sonrası hastalar tıbbi durumlarına göre aynı gün veya ertesi gün taburcu olabilmektedirler. Su geçirmeyen bantlar kullanılarak hastalar ameliyat sonrası duş alabilirler. Ameliyat sonrası pansuman haftada 2-3 kez uygulanır ve 10 ila 15 gün arasında dikişler alınabilmektedir.
OMUZ ARTROSKOPİSİ AMELİYATI SONRASI İYİLEŞME NASILDIR?
Omuz artroskopisi sonrası rehabilitasyona başlama süresi ve uygulanacak rehabilitasyon tipi uygulanan ameliyata ve ameliyatı uygulayan cerrahın deneyimine göre farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak omuz ameliyatları sonrası pasif eklem hareketlerine erken dönemde başlanırken aktif eklem hareketlerine kademeli olarak geçiş sağlanır. Rehabilitasyonda temel amaç öncelikle omuz eklem hareketini sağlamaktır. Omuz eklemi hareketsiz kaldığı zaman çok kısa sürede sertlik gelişen bir eklem olduğu için özellikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon omuz ameliyatlarının çoğunda iyileşmeye olumlu etki göstermesiyle tercih edilmektedir.