Boy Uzatma

Boy Uzatma Cerrahisi Nedir?

Boy uzatma cerrahisi bacak uzunluk eşitsizliklerinde veya kozmetik olarak uygulanabilen kemiğe yönelik uzatma ameliyatlarının genel adıdır. Boy uzatma cerrahisinde amaç, kemiğin boyunu aşamalı olarak uzatarak mevcut bacak uzunluk eşitsizliğini gidermek veya her iki bacağa uygulanan uzatma ile boy kısalığından memnun olmayan hastanın şikayetini gidermek için mevcut boyunu kemik uzatma yaparak arttırmaktır.

Boy Uzatma Cerrahisi Kimlere Uygulanabilir?

Boy uzatma cerrahisi bacak boy eşitsizliği olan hastalarda yapılan detaylı inceleme sonrası uzatma gereken kemiğe tek taraflı uygulanabilir. Çocukluk çağında veya sonrasından geçirilen hastalık sonrası tek taraflı kısalığı olan hastalar belirli bir aşamaya kadar tabanlık ile kısalık takviye edilerek takip edilebilir. Fakat özellikle 4-5 cm üzerinde kısalık farkı olan hastalarda tabanlık tedavisi uygun değildir ve hastanın bacak boy eşitsizliği cerrahi olarak düzeltilmelidir. Bacak boy eşitsizliği 1 cm’e kadar normal insanlarda dahi görülmektedir. 3-4 cm’e kadar olan kısalıklar tabanlık ile takviye edilebilir. Fakat 4-5 cm üzerindeki kısalıkları tabanlıkla takviye etmek zordur. Bu aşamada olan kısalıklar leğen kemiğinde oblik yani yere paralel duruşun bozulmasına sebep olur. Leğen kemiğindeki (pelvis) eğrilik ileri dönemde omurgada da kompanze edici eğrilik oluşturur.

Boy uzata cerrahisi günümüzde estetik olarak da yaygın olarak uygulanmaktadır. Önceden özellikle 150 cm altındaki boylar için estetik boy uzatma cerrahisi uygulanırken günümüzde 168 cm boyundaki bir kişi de estetik boy uzatma talebinde bulunabilir. Özellikle bu ameliyatı çok yapan hekimler hastanın isteğini sorgulamamayı ve burnunu yaptırmak isteyen bir hasta örneğinde olduğu gibi hastanın boyunu da kozmetik nedenlerle uzatmak isteyebileceğini ifade etmektedirler. Hastanın boy kısalığından dolayı memnuniyetsizliği mevcutsa boyu kaç cm olursa olsun ameliyatla boyunu uzatma talebinde bulunmaya hakkı vardır. Bunun kararı hekim ve hasta arasında ameliyatla alakalı bilgilendirme yapıldıktan sonra verilmelidir.

Boy Uzatma Cerrahisi Nasıl Uygulanmaktadır?

Boy uzatma cerrahisi özellikle İlizarov tipi halka fiksatörlerin kullanıma girmesiyle yaygınlık kazanmıştır. Kemiğin kontrollü olarak kesilip kesilen yerden aşamalı olarak uzatılması ve uzatılan bölgeden oluşan iyi kaynama dokusu prensibinden yola çıkılarak boy uzatma cerrahisi uygulanmaktadır. Halka tipi fiksatörler yıllar içinde değişikliklik göstererek farklı anatomik bölgelere uygun fiksatörler de geliştirilmiştir.

Kemiğin kanalı (intrameduller kanal) içine yerleştirilen çiviler ile uzatma yöntemi çok yaygın kullanılan bir diğer boy uzatma yöntemidir. Fiksatörler gibi dışarıda metalik implant olmaması bu yöntemin avantajıdır. Son yıllarda dezavantaja sahip çivilerin kullanımdan kalkması ve daha modern ve avantajlı çivilerin kullanımı ile beraber özellikle iki taraflı uygulanan estetik boy uzatma ameliyatlarında çivi ile uzatma yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çivi ve fiksatörün birlikte kullanıldığı hibrid yöntem diğer bir boy uzatma ameliyatı yöntemidir. Burada çivinin kullanılması uzatmanın kontrollü olmasını sağlamakta ve yeterli kaynama dokusu oluştuktan sonra dışarıdaki implant olan eksternal fiksatörün daha erken çıkarılmasını sağlamaktadır. Maliyet olarak uzatmalı çivilerin daha yüksek maliyetli olmasından dolayı bu yöntem de sıklıkla tercih edilmektedir.